Jag har pratat en del om att få upp inte bara lyckliga känslor, utan ett lyckligt liv genom att ”gräva fram” det positiva överallt där man är. Vare sig det är att stiga upp och uppskatta din gamla vattenkokare, eller en hörnlampa du knappt tänkt på finns där.

Så klart funkar det ännu häftigare när du gör det med människor i ditt liv, eller kompletta främlingar, som bara är vänner du ännu inte lärt känna. Skämt åsido, men vad är ”vänner” om inte just människor du känner lite bättre än alla andra människor.

Förstår du vad jag menar? Du kanske tänker att du har känt två människor lika länge, men ändå räknar du den ena av dem mer som din vän än den andra. Men då ställer jag frågan: ”Vem av dem förstår du bäst?”. Du kommer säga din vän. Den som inte är din vän må du ”förstå” i egenskap av att du iakttagit hur denne beter dig, och du kanske alls inte håller med i dennes beteende lika mycket som i din väns, men det betyder just det jag sagt innan; du känner inte denna människa lika bra som den du kallar ”vän”.

För vi alla känner till detta fenomen, vi kan ha någon vi kallar vän som det ändå är tufft att ha att göra med, vare sig vi tycker de är för negativa eller oansvariga eller vad än det kan vara vi stör oss på. Likväl, så har vi sagt till oss själva att vi ”förstår dem”, och du har även menat detta innerligt, eller så skulle du inte kalla dem din vän.

Det är fullt möjligt att känna denna vänskap till alla människor i hela världen. Låter det omöjligt och jättekonstigt? Men det är möjligt om du är villig att förstå dem.

Det är när vi är villiga att ”förstå någon” som alla murar raseras mellan folk.

Testa.

Om du går en människa till möte med din ”guard uppe”, det vill säga, du lägger upp ett skydd mot den andre människan, redo att möta en attack, eller att säga att den andre har fel och så vidare. Om du går en annan människa till mötes på detta vis, så kommer de känna av det, och själv hålla sin guard uppe.

Men testa att gå in i samma situation helt orädd, beredd att muntra upp den andra människan oavsett vad de gör, vad de säger, eller hur de beter sig.

Detta är som magi, för plötsligt märker du hur människan som du innan tänkte har en jobbig attityd, slutar upp med det. Varför? För den känner av din totala acceptans och därmed lägger den av med sitt försvar.

Det är lite jobbigt att göra detta test, det tar säkert flera sekunder där du måste nyttja din tid med att totalt acceptera och älska någon annan, det är sekunder i ditt liv du inte får tillbaka! Men, om du är villig att hålla dig i dessa sekunder, med ett innerligt leende som kommer synas på dig, så kommer du se en vän dyka upp framför ögonen på dig.

Ja, ett innerligt leende kommer dyka upp på dina läppar. Jag har märkt att det är nästan helt omöjligt att uppskatta en annan människa till fullo, att stå i vetandet att man kommer muntra upp denna person oavsett vad de säger och gör och mena det, och inte samtidigt ha ett vackert leende på läpparna.

Visst, jag kommer säga till dig att hela livet fungerar likadant. Möt livet med positivitet och evig tilltro, istället för med attack och missnöje och rädsla så ser du en stor skillnad… Ja nästan som att allting är bara liv och du ett med det, om du bara vågar skippa de där murarna.